Avukatların yapabileceği ek işler nelerdir? Avukatsanız ve bir işte çalışıyorsanız, ancak geriye kalan zamanınızda da kendinize uygun ek bir iş bulmak istiyorsanız, avukatlara uygun ve avukatların yapabileceği ek işleri sıralayacağız. Düzenli çalıştığınız işinizin yanında birde ek iş yaparak gelirinizi arttırabilirsiniz. Ayrıca ek işlerde çalışarak zamanınızı da verimli kullanmış olacaksınız. Avukatlar aldıkları bilgi ve becerilerle blog sayfası açabilir.
Böylelikle hem düzenli çalıştıkları işlerini aksatmamış olurlar hem de istedikleri zaman blog sayfalarına içerik üretebilirler. Günümüzde teknoloji büyük bir öneme sahiptir. Web tasarım ise teknolojinin bir parçasıdır. Bu konuda bilginiz ve yeteneğiniz varsa yada öğrenmeye açık bir yapıya sahipseniz, web tasarımı güzel bir ek iş tercihi olacaktır. Grafik tasarımda son yıllarda çok rağbet gören bir iş olmuştur.
Ayrıca iyi bir ek iştir. Firmalarla anlaşarak evinizde yaptığınız tasarımlarla iyi bir ek iş kazancı elde edebilirsiniz. Avukatlar lisans eğitimi almış meslek elemanlarıdır. Hukuk bölümünde okuyan öğrencilere online dersler vererek ek gelir elde etmeleri muhtemeldir. Aynı zamanda avukatların danışmanlık hizmeti vererek gelir elde etmeleri de mümkündür. Tüm bunlardan kendinize uygun ek işi belirleyerek ek gelir elde edebilir, gelir seviyenizi yükseltebilirsiniz.
Avukatlar Başka Bir İş Yapabilir Mi? Avukatların Yapabileceği Ek İşler
Avukatların yapabileceği ek işler kapsamında, Hukuk bölümü son yıllarda fazlaca tercih edilen bir meslektir. Hukuk okuyan ve hukuk mezunu olan kişiler hangi işleri yapabilirim diye merak duyarlar. Hukuk denilince akla çoğunlukla ilk olarak avukatlık mesleği gelir. Ancak hukuk mezunları avukatlık dışında farklı alanlarda da çalışabilmektedir.
Avukatlar hukuk mezunu meslek elemanlarıdır. Hukuk mezunları ise avukatlık dışında birçok işi yapabilmektedirler. Bu işler genel olarak okudukları hukuk fakültesiyle ilgili işlerdir. Hukuk fakültesi mezunlarının yapabileceği işler, hakimlik, savcılık, akademisyenlik, icra müdürü veya yardımcısı, noterde meslek elemanı, bakanlıklarda uzman müfettiş, kaymakamlıklarda meslek elemanı, hukuk müşavirliği, banka ve finans kurumlarında danışmanlık ve bunun gibi birçok meslektir.
Bu işleri yapmak için bazı şartlar bulunur. Kişi, hangi işi yapmak istiyorsa onun şartlarına ve koşullarına bakarak o alana yönelebilir.
Avukatlar Hangi İşleri Yapamaz? Avukatların Yapabileceği Ek İşler
Avukatlıkla birleşemeyen işler Avukatlık Kanunu madde 11’de verilmiştir. Avukatlıkla birleşemeyen işler:
Madde 11:
Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmayan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.

Hukuk Mezunu Avukatlık Dışında Ne Yapabilir?
Avukatların yapabileceği ek işler kapsamında, Hukuk mezunu denildiğinde akıllara hemen avukatlık gelmektedir. Ancak hukuk mezunlarının avukatlık dışında yapabileceği pek çok iş vardır.
Hukuk mezunlarının avukatlıktan sonra en çok tercih ettiği iki iş bulunur. Bunlardan biri hakimlik biri de savcılıktır. Bu iki işe kabulün bazı şartları vardır.
- Yazılı sınav, mülakat koşulları, staj ve staj bitim sınavlarını başarıyla tamamlayan kişiler hukuk mezunu olarak hakimlik ve savcılık mesleklerini yapabilirler.
- Ayrıca hukuk mezunları akademisyende olabilir. Akademisyenliği düşünen hukuk mezunlarının lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra yüksek lisans ve doktora yapması gereklidir.
- Tüm bunların yanında iyi derecede yabancı dilde biliyor olmaları gerekmektedir.
- Bu şartları sağladıktan sonra akademisyenlik yapacakları okulun yazılı ve sözlü mülakatlarına girerek akademisyen olabilirler.
- Noterlik mesleği de hukuk mezunlarının yapabileceği diğer bir meslektir. Bunun şartı ise 1 yıllık stajdır.
- Stajını tamamlayan kişiler noterlik belgesi almaya hak kazanır ve burada çalışabilirler. Hukuk mezunları dilerlerse icra müdürü de olabilirler.
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki tüm koşulları taşımakta olan adaylar ÖSYM tarafınca düzenlenmiş olan sınavdan geçmelerinden sonra icra müdür ve yardımcılığı kadrosuna atanırlar.
Avukatların yapabileceği ek işler kapsamında, Hukuk mezunları, Bakanlıklarda uzman müfettiş ve kaymakamlıkta istihdam edilebilirler. Bunun için KPSS sınavında başarılı olarak devlet kurumlarına atanmaları gereklidir. Hukuk mezunları aynı zamanda banka ve finans kuruluşlarında danışmanlık ve hukuk müşavirliği yapabilmektedirler. Tüm bunlar için işe girmeyi düşündükleri kurumun yeterlilik sınavını geçmeli ve kurumun koyduğu şartları taşıyor olmaları gereklidir.
Avukatlar Yurtdışında Çalışabilir Mi?
Avukatların yapabileceği ek işler kapsamında, günümüzde hukuk çok popüler bir meslek haline gelmiştir. Bu durumda avukatlık mesleği de çok popüler olmuştur. Türkiye’de lisans eğitimini tamamlayarak hukuk mezunu olmuş meslek elemanlarının hayali yurtdışında çalışmak olabilir ve bu sebeple avukatlar yurtdışında çalışabilir mi sorularına cevap arıyor olabilirler.
Bu kişiler gitmek istedikleri ülkeden yasal barınma izni ve çalışma izni almalıdırlar. Diplomanızın gideceğiniz ülkede denklik alması da önemli bir durumdur. Aynı zamanda Avrupa Birliği’ne üye bir ülkede avukatlık yapacaksanız, yasal olarak çalışma izninizin olması ve ülkenin iç yasalarına bağlı olarak vatandaşlık bağı aranması gereklidir.
Tüm bu durumlar sebebiyle yurtdışında avukatlık yapmak isteyen meslek elemanlarının, Türkiye Barolar Birliği’ne üye olması ve Avrupa Birliği pasaportu taşıması Avrupa’da avukatlık mesleği yapması imkanını sağlamaktadır.
Faydalı olabilecek diğer içerikler